נביא כאן את מגוון היתרונות ככתבן וכלשונן. מוזמנים לנסות בעצמכם ולשאול אותו שאלות נוספות על כיבוש. הוא חייב ללמוד יותר.
הנה 6 יתרונות מסודרים ומפורטים, כאשר כל אחד מהם מדויק לאחד הכיבושים הרלוונטים לישראל בצפון או בדרום.
1. ביטחון והגנה
חשיבות אסטרטגית: כיבוש שטח יכול לספק ביטחון למדינה או לקבוצה, ולשמש כאזור חיץ נגד איומים פוטנציאליים. לעתים קרובות זה אמצעי הגנתי, שבו שליטה בשטחי קרקע מרכזיים נתפסת כהכרחי לביטחון הלאומי.
הגנה על אזרחים: כיבוש עשוי להיות מוצדק כדרך להגן על אזרחים מפני תוקפנות חיצונית או איומים פנימיים, במיוחד אם לטריטוריה יש משמעות אסטרטגית.
2. פיתוח כלכלי
גישה למשאבים: שליטה בשטח יכולה לספק גישה למשאבי טבע כגון מינרלים, נפט, מים או אדמה פורייה, שיכולים להועיל למדינה הכובשת מבחינה כלכלית. ניתן להציג תועלת כלכלית זו כהצדקה לכיבוש, במיוחד באזורים שבהם מחסור במשאבים מהווה דאגה משמעותית.
תשתיות ופיתוח: הכיבוש יכול להיות קשור לרעיון הפיתוח, שבו הכוח הכובש מתיימר להביא תשתיות, התקדמות טכנולוגית או מודרניזציה לאזור לא מפותח.
3. משמעות תרבותית ודתית
טענות תרבותיות או דתיות: כיבושים מסוימים ממוסגרים במונחים של חשיבות תרבותית או דתית. לדוגמה, קבוצה עשויה לכבוש שטח מכיוון שהיא נחשבת למשמעותית מבחינה היסטורית או רוחנית לאנשיה. תביעות טריטוריאליות כאלה נטועות לרוב במסורות דתיות או תרבותיות ארוכות שנים.
שימור מורשת: במקרים מסוימים, כיבוש טריטוריה מוצדק על ידי הרצון לשמר או להגן על מורשת תרבותית מסוימת שעל פי האמונה נמצאת בסכנה.
4. תביעות היסטוריות
תקדים היסטורי: הצדקה נפוצה לכיבוש שטח היא האמונה שהאדמה שייכת בצדק לקבוצה הנדונה, בהתבסס על תקדימים היסטוריים או ריבונות עבר. הכיבוש יכול להיות ממוסגר כשחזור של מה ש"אבד" עקב אירועים היסטוריים כמו מלחמה, קולוניזציה או הסכמים.
זהות לאומית: הכיבוש של אזור עשוי להיחשב כדרך לבטא או לחזק את זהותה של אומה. לדוגמה, עם כלשהו עשוי לטעון שטריטוריה מסוימת חיונית להגשמת שאיפותיו הלאומיות או לביטוי הזהות האתנית שלו.
5. ייצוב ומאמץ הומניטרי
שמירת שלום וייצוב: במקרים מסוימים, הכיבוש מוצג כאמצעי זמני להביא יציבות לאזור שסוע בסכסוך, מלחמת אזרחים או תוקפנות חיצונית. כיבוש על ידי מעצמה זרה עשוי להיות מוסגר כדרך להשבת השלום, לאכוף הסכמי הפסקת אש או לנהל שיקום לאחר סכסוך.
סיוע הומניטרי: כיבוש שטחים מסוימים עשוי להיות מוצג כניסיון להגן על אזרחים מפני פגיעה או רדיפה, במיוחד באזורים שבהם מאמינים שאוכלוסיה נמצאת תחת איום מכוח עוין.
6. הכרה משפטית ודיפלומטית
חוקיות בינלאומית: עיסוקים מסוימים נחשבים חיוביים או לגיטימיים אם הם זוכים להכרה בינלאומית או אם הכוח הכובש יכול להציג טענה משפטית חזקה לפעולותיו, לעתים קרובות תוך ציטוט של אמנות, החלטות או"ם או צורות אחרות של לגיטימציה דיפלומטית.
הגדרה עצמית: במקרים מסוימים, כיבוש מוצג כאמצעי להגשמת ההגדרה העצמית של עם, כמו למשל כאשר קבוצה כובשת אדמה שלדעתם היא שלהם בצדק ומבקשת להקים מדינה עצמאית או אוטונומית.
אוקיי עד כאן הבינה המלאכותית.
משהו מאוד עיקרי היא שכחה לציין:
7. הרתעה!
כיבוש עשוי להיות הצעד היחיד המסוגל להרתיע אויב מלפתוח בפרובוקציה בטחונית בגבולות, או בצעד מלחמתי גדול יותר. במזרח התיכון ידוע, כי אובדן חיי אדם והריסת בניינים, אינה מרתיעה אויב מלנקוט שוב בצעדים מלחמתיים, ועם זאת, אובדן שטח, הופך לאירוע היסטורי כואב ומקבל שמות מיוחדים כמו 'נכבה' או 'נכסה'.
אז לסיכום,
איך שלא תסתכלו על זה,
כיבוש עכשיו.